GERŐ G. ANDRÁS

GERŐ G. ANDRÁS festő és grafikusművészPár tucat betű a létrehozás öröméről. Hogy alkotásnak nevezhető-e, oly mértékben szubjektív. A teremtés olyan nagyképű, a kreativitás annyira unalmas.

Művészetről, kultúráról személyes hangon mégis pátosz és modorosság nélkül okosan érthetően színesen? Azért megpróbálom.

GERŐ G. ANDRÁS - Szép új világ
Szép új világ
Személyes: valamiért gyanús nekem hogy a munkához intellektuális és nem emocionális a közelítésem. A tartalom fontosabb, mint az érzelmi kötődés a motívumhoz.

Imádom a munkámat, festés közben szinte fizikai örömöt érzek.

Mégis a mondanivalóval, annak elméleti feldolgozásával kezdődik a kép. Nem érdekel az "önmegvalósítás", "önkifejezés", "üzenet-küldés", nem kívánok "nyomot hagyni". Átszűröm a beérkező információkat, ízlelem, megforgatom, kibővítem, húzok belőle és elmesélem, amit láttam, hallottam.

GERŐ G. ANDRÁS
Leszbosz
Abban a reményben teszem, hogy néhány embert szórakoztat. Örömöt szerez, világra nyit. Segít többet és másképp láttatni. Tanít, vagy sem ez majd elválik.


Azért a szándék tetten érhető.

Biztonságot az irdatlan mennyiségű betű falásából, mások kíváncsi hallgatásából merítek, a szemem pedig mohón szkenneli a világot, mint egy biztonsági kamera pasztáz, talán néhány felesleges dolgot is rögzítve.

Sokat és magabiztosan dolgozom.

Megtanultam a barokk mesterek receptjeit, festés-technikáit. Elsajátítottam az aranymetszés és a kompozíció szabályait.

GERŐ G. ANDRÁS
Plaza éjjel
Az alázat itt talán nem helyén való kifejezés, hiszen örömöt szerzett.

Nehézséget jelent bizony néhány kéretlenül megtapadt manír utólagos lehámozása, amelyet a tiszteletre fogok, és a csodálattal próbálok magyarázni. Azért talán sikerült. Szokásos úgy járni az életutat, hogy minden kiállítási lehetőséget megragadunk majd ezt felmutatva erre hivatkozva várunk megbecsülést. Ez hagyomány, amely gyakran vezet sikerre.

Nekem nem működik. Talán túl kritikus vagyok a munkámmal szemben, de mindig azt gondoltam még nincs kész, még nem állhatok oda vele, még nem tudom megvédeni. Nekem biztosnak kell lennem a minőségben. Néhány éve érzem úgy, értéket vagyok képes létrehozni.

GERŐ G. ANDRÁS
Eurobábel
Hiába a szorgalom, a vívódás és a szigorú elemzés árt a dinamikának. Úgy gondolom csak kiérlelt képeket helyes az emberek elé tenni. Önállóan csak rövid ideje merek megmutatkozni, ezért eddig csak csoportos kiállításokon vettem részt. Ebből is próbáltam tapasztalatokat gyűjteni.

Külföldi munkálkodásom nyomán látnom kellett: a világ tele van ambiciózus tehetséges emberrel, a kiemelkedő teljesítmény viszont ritka. Hazatérve értettem meg ennek néhány fontosnak tűnő kritériumát. Ezekről szeretnék beszámolni, de még nem dőlt el, hogy ezt verbálisan, vagy vizuálisan kell megtennem. Talán mindkettő tanulságos lehet.

Tervek, jövő: többnyire sorozatokat szeretnék festeni. Pontosabban az ábrázolni, elmesélni kívánt témákat saját evolúciójukban leírni. Ennek az lehet az eredete, hogy egyszerre analizáló és szintetizáló a gondolkodásom. Átfogó módon megközelíteni, majd részletezően ábrázolni.

Gerö G. András

:: képeslap küldés ::

artLine Galéria sun-eyes


this is the END... Gerö G. András festőművész ...up