BERTON, VIC


BERTON, VIC

VIC BERTON
BERTON, VIC - Victor Cohen néven, 1896. május 6-án született az Illinois állambeli Chicagó­ban, Egyesült Államok, 1951. december 26-án hunyt el.

Gyermekkorában kezdett zongorázni és hegedülni, majd hétesztendős korában Mil­waukeeban az Alhambra Színház zenekarában dobolt. Tinédzserévei elején ütőhangszeres ta­nulmányokat folytatott, és klasszikus zeneka­rokkal dolgozott, majd az első világháború alatt a John Philip Sousa vezette zenekarral játszott. A húszas évek elején Bert Chicagóban játszott szá­mos névtelen jazzegyüttesben, és menedzselés­sel is foglalkozni kezdett. 1924-ben volt a Wolve­rines zenekar menedzsere, amellyel alkalmilag maga is fellépett. Ezután mintegy évtizedig olyan show-zenekarokkal játszott, mint Roger Wolfe Kahn, Sam Lanin, Vincent Lopez és Paul Whiteman együttese; ugyanakkor számos jazz­ és popzenekarral készített felvételeket, neveze­tesen a Miff Mole, a Bix Beiderbecke és a Red Ni­chols vezette együttesekkel. Berton a korai jazz nagy személyiségeinek egyike volt, aki az ok­kultizmust tanulmányozta, és gyakran fogadta látogatóit hosszú fekete ruhában. 1931-ben Louis Armstronggal együtt az újságok címolda­lára került, amikor marihuánaszívásért becsuk­ták. A harmincas és a negyvenes években Berton többnyire a hollywoodi filmstúdiókban dolgo­zott, és a Los Angeles-i meg a New York-i Filhar­monikusokkal is játszott. Berton nagyra értékelt játékos és tanár, technikai kvalitásai sohasem voltak kétségesek, ámde játékából hiányzik a legjobb jazzdobosok szabadon hömpölygő savingje. Néhány tekintetben ez a hiányosság összefügg klasszikus zenei képzettségével, gya­korlatával, de ugyanakkor jól alkalmazta a jazz­ben a Nicholsszal való tympanyjátékban. Az ő érdemének tekinthető a lábgép, másnéven a láb­csín bevezetése a húszas évek közepén.


Antológia: Red Nichols And His Five Pennies (1926 és 1930 közötti felvételek).

BERTON, VIC
Ezután mintegy évtizedig olyan show-zenekarokkal játszott, mint Roger Wolfe Kahn, Sam Lanin, Vincent Lopez és Paul Whiteman együttese; ugyanakkor számos jazz­ és popzenekarral készített felvételeket


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BERTON, VIC