BERT, EDDIE


BERT, EDDIE

EDDIE BERT
BERT, EDDIE - 1922. május 16-án született a New York állambeli Yonkersben, Egyesült Álla­mok.

Bert a Benny Powell-lel folytatott pozanta­nulmányok után első jobb szerződését 1940-ben a Sam Donahue zenekarnál kapta. A katonai szolgálat megtörte karrierjét, de három évvel ké­sőbb folytatta tanoncéveit Red Norvo, Charlie Barnet és Woody Herman zenekarában. Bert 1946-ban egy nyolc esztendeig tartó big band pe­riódust kezdett, többek között szerepelt Stan Kentonnal. Az ötvenes években többnyire kis­együttesekkel dolgozott (néha együttesvezető­ként is), szerepelt a Charles Mingus' Jazz Work­shoppal, és rendszeres hétfő esti szerződése volt a Birdland klubban. Az évtized végén és a hatva­nas években New Yorkban színházi zenész volt és zenei tanulmányokat is folytatott. Minden le­hetséges alkalommal jazzt játszott, olyan zene­karvezetőkkel, mint Mingus, Benny Goodman (akinek zenekarával a negyvenes években rövid ideig már dolgozott, és Thelonious Monk. Flexi­bilisjátékos, képes arra, hogy kis bebop együtte­sekben és mainstream zenekarokban játsszon. Bert ereje és intonációja legjobban a big bandek­ben érvényesül, amikor a Thad Jones-Mel Lewis big banddel játszik, vagy fesztiválon a Lionel Hampton all star zenekarral 1978-ban.


Albumok: Eddie Bert Quintet (1953), Let's Dig Bert (1955), Eddie Bert With The Hank Jones Trio (1955), Encore (1955), Kaleidoscope (1955), The Thelonious Monk Orchestra At Town Hall (1959), Westchester Workshop (hatvanas évek), Skeleton Of The Band (1976).

BERT, EDDIE
Minden le­hetséges alkalommal jazzt játszott, olyan zene­karvezetőkkel, mint Mingus, Benny Goodman (akinek zenekarával a negyvenes években rövid ideig már dolgozott, és Thelonious Monk.


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BERT, EDDIE