BERIGAN, BUNNY


BERIGAN, BUNNY

BUNNY BERIGAN
BERIGAN, BUNNY - Rowland Bemart Beri­gan néven 1908. november 2-án született a wis­consini Hilbert Calumet-ben, Egyesült Álla­mok, 1942. június 2-án hunyt el.

Berigan, a swingkorszak legjelentősebb trombitásainak egyike, akire nagy befolyással volt Louis Arm­strong, és példaképe intonációjával és lendüle­tével játszott a legjobban. A harmincas évek ele­jén számos zenekarral, köztük Paul Whiteman, Fred Rich, Tommy Dorsey és Benny Goodman (akkor is vele játszott, amikor a Los Angeles-i Pa­lomar Ballroomban 1936 augusztusában elin­dult a swingkorszak) vezetésével dolgozott. Be­rigan stúdiókban, házi zenekarokban is játszott, majd 1937-ben megalakította saját big bandjét. A zenekar nagyon népszerű lett, számos nagy si­kere volt, beleértve az “I Can' t Get Started" egy változatát, amelyben a zenekarvezető lebilin­cselően énekelt, és a korszak egyik legjelentő­sebb szólóját játszotta. Berigan telt, káprázatos sounddal játszott, nem szordínózott trombita­hangja ragyogó minőségű. Szeretett melodikus, lélekteli számokat játszani, amelyek az ő előadá­sában sajátságos zenei szövedékké váltak. Rendkívül sajnálatos, hogy amennyire fegyel­mezett volt a játékban, annyira szertelen volt a magánélete. Amikor 1940-ben a Berigan big band megszűnt, a zenekarvezető inni kezdett, ami ártott az egészségének. Rövid ideig ismét játszott Dorsey-val, majd 1941 közepén újraala­kította zenekarát. A következő év elején tüdő­gyulladást kapott, de tovább dolgozott, olcsó szeszt ivott, májusban összeesett, és 1942 júniu­sában elhunyt.


Antológiák: Bunny Berigan With Hal Kemp And His Orchestra (1930-as felvételek), Bunny Be­rigan (1931-es felvételek), Saturday Night Swing Club (1936-os felvételek), The Indispensable Benny Goodman (1936-os felvételek), The Indispensable Tommy Dorsey (1937-es felvételek), Down By The Old Mill Stream (1936 és 1939 közötti felvételek), The Indispensable Bunny Berigan (1937 és 1939 kö­zötti felvételek).

BERIGAN, BUNNY
házi zenekarokban is játszott, majd 1937-ben megalakította saját big bandjét. A zenekar nagyon népszerű lett, számos nagy si­kere volt,


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BERIGAN, BUNNY