BECK, GORDON


BECK, GORDON

GORDON BECK
BECK, GORDON - 1936. szeptember 16-án született Londonban, Anglia.

Beck sok kortársá­val ellentétben nem “húzta le" az idejét a kor­szak show- és tánczenekaraiban. Az iskolában zongorázni tanult, ám foglalkozásként a műsza­ki rajzot választotta. Kanadában George Shea­ring és Dave Brubeck játéka győzte meg arról, hogy vissza kell térnie a zenéhez és Angliába, ahol Bobby Wellinsszel, Tony Crombie-val és másokkal dolgozva gyorsan haladt előre. 1962­ben csatlakozott a Tubby Hayes Quintethez, amellyel lemezfelvételt is készített. 1965-ben Tony Oxley-vel és Jeff Clyne-nal alakította meg trióját, majd néhány évre a Ronnie Scott's Club házi zongoristája lett, és többek között Joe Hen­dersont, Lee Konitzot, Helen Merrillt kísérte. Eb­ben a korszakban Beck Phil Woodsszal is ját­szott, majd amikor George Gruntz 1969-ben el­hagyta a Woods bandet, akkor Beck került a he­lyére. Európai és amerikai turnék követték egy­mást, amelyek meghozták a kellő elismerést: Jean-Louis Ginibre kritikus ezt mondta akkor: “Phil az egyetlen olyan másik európai zongoris­tát hívta meg, aki belefér a kocsiba". Beck zene­szerzőként is dolgozott Woodsszal , kompozí­cióit Cleo Laine és Gary Burton rögzítette lemez­re. 1972-től Beck saját triójával, Gyroscope nevű nagyobb formációjával, Don Sebeskyvel, vala­mint a George Gruntz által vezetett hattagú bil­lentyűs együttessel, a Piano Conclave-vel dol­gozott. A nyolcvanas években rendszeresen tur­nézott Európában, ezen belül különösen sikere­sen Franciaországban, ahol szőlőfelvételeket készített és albumokat vett fel Allan Holds­worth-szal és Helen Merrill-lel. Beck azon angol jazzmuzsikusok egyike, akiknek művészete összehasonlítható a példaképekével, nevezete­sen Bud Powell, Bill Evans és Herbie Hancock munkáival.


Albumok: Ronnie Scott-tal: Line At Ronnie Scotts (1968), Phil Woodsszal: Live At Frankfurt (1971), trio: Experiments With Pops (1967), Gyro­scope (1968), Sunbird (1979), The Thinks You See (1980).

BECK, GORDON
1972-től Beck saját triójával, Gyroscope nevű nagyobb formációjával, Don Sebeskyvel, vala­mint a George Gruntz által vezetett hattagú bil­lentyűs együttessel, a Piano Conclave-vel dol­gozott


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BECK, GORDON