BAUZA, MARIO


BAUZA, MARIO

MARIO BAUZA
BAUZA, MARIO -1911. április 28-án született a kubai Havannában, és 1993. július 10-én hunyt el.
Bauza egyike volt a swingkorszak kiváló, ke­vésbé elismert szekcióembereinek, akinek trom­bitajátéka csak egy kis része sokoldalú tehetsé­gének. 1932-ig Bauza klarinéton és más nádfú­vós és fafúvós hangszereken játszott különböző zenekarokban Kubában, ahol elvégezte a Hava­na Municipal Conservatory of Musicot, vala­mint New Yorkban szerepelt Noble Sissle társa­sági zenét játszó zenekarával és Sam Wooding-gal. Alig két hét alatt tanult meg trombitálni, amikor Cuarteto Machin kubai énekes felkérte, hogy működjön közre lemezfelvételén. Bauza ezután a trombitára koncentrált, és ezen a hang­szeren játszva csatlakozott a Missourianshoz, majd a Chick Webb-zenekar állandó tagja lett. 1938-ban, miután öt esztendeig játszott a Webb­zenekar szólamvezető trombitásaként és zene­igazgató is volt, átszerződött a Don Redman ze­nekarhoz. Ezután játszott Fletcher Henderson­nal és Cab Callowayjel is, és felhívta Calloway fi­gyelmét arra, hogy szerződtesse Dizzy Gilles­pie-t. 1941-ben Bauza csatlakozott a szintén ku­bai Frank,, Machito" Grillo erősen jazzorientált latin-amerikai zenét játszó zenekarához. Bauza a következő 35 esztendőben Machitóval szere­pelt, és többek között olyan jazz vendégszólis­táik voltak, mint Charlie Parker, Cannonball Adderley, Joe Newman, Doc Cheatham, Ho­ward McGhee és Buddy Rich. Mint a Machito band zeneigazgatója és fő hangszerelője, Bauza számtalan nagy sikerben volt részes, ami a het­venes években a salsa formájában lett a legnép­szerűbb. Miután elhagyta Machitót, a hetvenes évek közepén saját zenekarával készített lemez­felvételeket.


Albumok: Machitóval: The Definitive Charlie Parker (1949 és 1950 közötti felvételek), Machitó­val: Kenya (1957), Afro-Cuban Jazz (1986). Antoló­giák: Chick Webb-bel: The King Of Swing (1937 és 1939 közötti felvételek).

BAUZA, MARIO
Mint a Machito band zeneigazgatója és fő hangszerelője, Bauza számtalan nagy sikerben volt részes, ami a het­venes években a salsa formájában lett a legnép­szerűbb.


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BAUZA, MARIO