BAUER, BILLY


BAUER, BILLY

BILLY BAUER
BAUER, BILLY -1915. november 14-én szüle­tett a New York állambeli New York Cityben, Egyesült Államok. Azon csekély számú jazzgi­tárosok egyike, akik generációjából elkerülték Charlie Christian hatását. Bauer legismertebb kapcsolatai a Woody Hermanhoz és Lennie Tristanóhoz fűződőek. Az 1944 és 1946 közötti első First Herd-periódusban, amikor Herman­nal dolgozott, számos kisegyüttesben is szere­pelt, így többek között Bill Harris, Chubby Jack­son és Flip Phillips vezetésével.
Bauer improvi­zált szólóinak egyikét a Herddel készítette ,,Billy Bauer's Tune" címmel, amit később kottába önt­ve “Pam" címen játszottak. A First Herd felosz­latása után Bauer Tommy Dorsey, Benny Good­man és Jack Teagarden zenekarában játszott, de szerepelt Charlie Ventura rövid életű big band­jében is. Ugyanebben a korszakban, a negyvenes évek végén egy alapvetően más zenei világba került, amikor a Lennie Tristano trió, majd ké­sőbb szextett tagja lett. Tristano 1949-ben egy olyan jazzformával kezdett kísérletezni, amely­ben a zenészek uniszónóban improvizálnak anélkül, hogy előre meghatározott előjegyzés­ben vagy ortodox struktúrákban mozognának. Bauer precíz, fémes játéka jól illett ebbe a környe­zetbe, amely csak a rajongók egy igen kis táborá­nak tetszett. Bauer az ötvenes években a J. J. Johnon-Kai Winding-zenekarban és Tristanó­val, Lee Konitzcal és másokkal készített felvéte­leket, ideje nagy részét stúdiómunkával és a sa­ját zeneműkiadójában való munkával töltötte.


Albumok: Billy Bauer (1953), Plectrist (1956). Antológiák: Lennie Tristanóval: The Rarest Trio/Quartet Sessions (1946-47-es felvételek).

BAUER, BILLY
Bauer precíz, fémes játéka jól illett ebbe a környe­zetbe, amely csak a rajongók egy igen kis táborá­nak tetszett


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BAUER, BILLY