BAUDUC, RAY


BAUDUC, RAY

RAY BAUDUC
BAUDUC, RAY - 1909. június 18-án született a louisianai New Orleansben, 1988. január 8-án hunyt el.

Bauducba New Orleans-i származása belenevelte a two-beat dobolás szeretetét, ame­lyet akkor is megőrzött, amikor a swingkorszak­ban Bob Crosby big bandjével játszott. A Crosbyval töltött korszak népszerűsége és elis­mertsége előtt Johnny Bayersdorfferrel, Eddie Langgel, Joe Venutival és Freddie Richcsel dol­gozott, utóbbi zenekarban táncosként is közre­működött. 1928-ban csatlakozott Ben Pollack zenekarához, amikor is Pollack átengedte Bau­ducnak a dobolást és maga már csak vezényelt. Amikor a Pollack band lassú áttűnéssel átalakult és Bob Crosby névleges vezetésével az egyik leg­jelentősebb jazz-zenekar lett, Bauduc a legfonto­sabb tagok egyike lett. A korszak zenekarainak nagy részétől eltérően, akik 4/4-ben játszottak, a Crosby-zenekar Bauduc élénk 2/4-es dobolásá­ra vágtatott. Kiemelkedő helye volt a zenekar­ban, és így a hozzá tartozó kisegyüttesekben is, mint a Bob Cats és a Four of the Bob Cats. Bauduc legemlékezetesebb pillanata akkor következett el, amikor a Blackhawk Ballroom előadásán ő és a bőgős Bob Haggart improvizálva kitaláltak egy számot, amelyben Haggart fütyült és Bau­duc a bőgő húrjain dobolt. Az eredmény a “Big Noise From Winnetka" volt, a zenekar legna­gyobb sikereinek egyike. A másik sikerdarabja, a “South Rampart Street Parade", amelyet Bau­duc és Haggart szintén együtt komponáltak, mégpedig a New Yorker Hotel abroszára írva a hangjegyeket. Bauduc folyamatosan játszotta a zenekarral a ,,The Big Crash From China" című darabot, amely kitűnő példája intelligens szóló­zásának és a legszuperebb cintányérjátékának. 1942-ben, amikor Crosby feloszlatta zenekarát, Bauduc Jimmy Dorsey-val, Jack Teagardennel és másokkal dolgozott, majd az ötvenes években korábbi Crosby-zenekari kollégájával, Nappy Lamare-rel egyetemben egy népszerű nyugati parti zenekar társvezetője lett. 1960-től Bauduc Texasban félig visszavonulva élt, 1983-ban New Orleansbe látogatott, ahol áradozva ünnepel­ték. 1985-ben megmutatta, hogy nem vesztette el lelkesedését, és az újraegyesített Crosby band­del fellépett St. Louisban, a Mid-America Jazz Festiválon. Bauduc energikus, mozgékony, túl­áradóan jókedvű dobolása mindazoknak a ze­nekaroknak, amelyekben játszott, vidám soun­dot adott.


Albumok: Pete Fountainnel: New Orleans In LA (1954-56-os felvételek), Nappy Lamare-ral: Riverboat Dandies (1957). Antológiák: Bob Crosbyval: South Rampart Street Parade (1937 és 1942 közötti felvételek), Crosbyval: Big Noise From Winnetka (1935 és 1942 közötti felvételek).

BAUDUC, RAY
Bauduc energikus, mozgékony, túl­áradóan jókedvű dobolása mindazoknak a ze­nekaroknak, amelyekben játszott, vidám soun­dot adott


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BAUDUC, RAY