BARRETT, DAN


BARRETT, DAN

DAN BARRETT
BARRETT, DAN - 1955. december 14-én szüle­tett a kaliforniai Pasadenában, Egyesült Álla­mok.

Fiatalon kezdett pozanozni, tanárát Ken Owennek hívták. Középiskolás korában lett profi zenész, amikor is egy helyi étterem tradi­cionális együttesében zenélt. 1977-ben Európá­ban turnézott és részt vett a hollandiai Breda Jazz Festiválon. Barrett ezután Kalifornia külön­böző részeiben lépett fel, rendszerint tradicioná­lis formációkkal, de alkalmilag kirándult a mainstream jazz területére is. Howard Aldennel való találkozása saját együttesük megalakításá­ra sarkallta, de ennek akkor még nem jött el az ideje. 1983-ban New York Citybe költözött és ha­marosan a Widespread Depression Orchestra tagja lett, gyakran szerepelt olyan klubokban mint az Eddie Condon's és a Jimmy Ryan's. Idő­vel Alden is New Yorkba került, és megalakítot­ták kvintettjüket, egy mainstream együttest, amely széles swingbázisú repertoárral dolgozott. A zenekari hangszerelések közül néhányat Buck Clayton szállított. Emellett a zenekar olyan hangszereléseket is használt, amelyeket a John Kirby zenekar részére írtak a harmincas évek­ben, és amelyeket Kirby felesége, Maxine Sulli­van Benny Carternek adott, s aztán Bill Berryn keresztül Barretthez és Aldenhez kerültek. Bar­rett a New York-i klubokban olyan zenészekkel dolgozott mint Billy Butterfield, Doc Cheatham, Scott Hamilton, Warren Vaché, Benny Good­man és mások. Aldennel egy olyan zenekarban játszott, amelyet Clayton alakított. A nyolc­vanas évek végén, a kilencvenes évek elején szá­mos tengerentúli turnét bonyolított le, szerepelt Európában, Japánban, fesztiválokon és klubok­ban, néha egyedül, máskor Aldennel, ezenkívül Dick Hymannal, Flip Phillipsszel, Kenny Da­vernnel, Jake Hannával és másokkal. Nagy tu­dású, technikás zenész, akinek egy korábbi kor iránti odaadása nem csökkenti a jelentőségét kortársi jazzszínpadon, sőt, eklekticizmusa sok tekintetben kiemeli. Barrett a jazz jelentős új hangja, a kilencvenes évek zenésze.


Albumok: Aldennel: Alden Swing Street (1986), Strictly Instrumental (1987), AldenneL The A-B-Q Salutes Buck Clayton (1989).

BARRETT, DAN
New Yorkba került, és megalakítot­ták kvintettjüket, egy mainstream együttest, amely széles swingbázisú repertoárral dolgozott


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BARRETT, DAN