BARNES, GEORGE


BARNES, GEORGE

GEORGE BARNES
BARNES, GEORGE - 1921. július 17-én szüle­tett az Illinois állambeli Chicago Heightsben, Egyesült Államok, 1977. szeptember 5-én hunyt el.

Barnes még csak 16 esztendős volt, amikor a Tommy Dorsey Amateur Swing Contesten díjat nyert 1937-ben, de már ekkor harcedzett gitáros volt. Ugyanis ezt megelőzőleg már kiterjedt tevékenységet folytatott kisegyüttesével a Kö­zép-Nyugaton. A versenyen aratott sikerét kö­vetőlelt sok lemezfelvételen vett részt, amikor is vezető bluesénekeseket kísért, például Big Bill Broonzyt, Blind John Davist, Jazz Gillumot és Washboard Samet. Érdemes megjegyezni, hogy Bernest elsősorban a klasszikus country blues­zal hozzák összefüggésbe, holott ő volt az egyik legelső elektromos gitáros, aki már 1931-ben ezen a hangszeren játszott. Katonaidejét nem számítva, Barnes a negyvenes évek nagy részé­ben Chicagóban folyamatosan dolgozott az NBC és az ABC stúdióiban, New Yorkban pedig a Decca foglalkoztatta. A hatvanas években Barnes társaival, Carl Kress-szel és Bucky Pizza­rellivel dolgozott. Barnesnak közismerten tüs­kés természete volt, és a nyilvánosság előtt sza­kított Pizzarellivel, mielőtt megkezdte ugyan­csak vitákkal teli, ám zeneileg mélyreható együttműködését a kornettos Ruby Braff-fal. Barnes bluesjátéka mindig csodás volt, melodi­kus előadása pedig megfelelt a legjobb elképze­léseknek. Jellegzetes, briliáns egysoros szólói­nak számos kiváló példáját hanglemezen is megörökítették. Duettjei, különösen a Braff-fal és a Joe Venutival készültek, a zenésztársak szin­te hihetetlen zenei közelségét mutatják. 1977. szeptemberi halála a jazzgitárjáték nagy veszte­sége volt.


Albumok: Two Guitars And A Horn (1962), Carl Kress-szel: Something Tender (1963), Guitars Pure And Honest (70-es évek eleje), Swing Guitar (1972), The Braff-Barnes Quartet Plays Gershwin (1974), The Best I've Heard: The Braff-Barnes Quar­tet (1976), Joe Venutival: Live At The Concord Summer Jazz Festival (1976). Antológiák: The Un­collected George Barnes (1946-os felvételek).

BARNES, GEORGE
Barnesnak közismerten tüs­kés természete volt, és a nyilvánosság előtt sza­kított Pizzarellivel, mielőtt megkezdte ugyan­csak vitákkal teli, ám zeneileg mélyreható együttműködését a kornettos Ruby Braff-fal.


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BARNES, GEORGE