BAREFIELD, EDDIE


BAREFIELD, EDDIE

EDDIE BAREFIELD
BAREFIELD, EDDIE - 1909. december 12-én született az iowai Scandiában, Egyesült Álla­mok.

Zongoratanulmányai után Barefield auto­didakta módon tanult altszaxofonozni, majd ké­sőbb tenorozni és szopránozni. Tinédzserévei végén néhány évig territory zenekarokkal és ne­ves zenekarokkal is dolgozott, mint például Bennie Moten, Zack Whyte, a Cuba Austin ve­zette Cotton Pickers és Cab Calloway együttesé­vel. Callowayjel három évig dolgozott, és 1936­ban hagyta el, hogy a nyugati parton telepedjen meg, ahol Charlie Echolsszal játszott, és emellett számos saját zenekart is alapított. Barefield 1938-ban New Yorkban a Fletcher Henderson zenekar tagja lett. Miután elhagyta Hendersont, ismét Callowayhez ment vissza, majd a negyve­nes évek elején ki- és belépett a különböző kis- és nagyzenekarokba, többek között Don Redman, Duke Ellington, Coleman Hawkins, Benny Car­ter és Ella Fitzgerald zenekarával dolgozott. Utóbbinál zenei rendezőként is tevékenykedett. Barefield mind zenészként, mind hangszerelő­ként all round man volt, ezért rendszeresen hív­ták stúdiómunkára, és színházi emberként is megbecsülték. Az ötvenes és a hatvanas évek­ben színházi munkát végzett és Sy Oliverrel, Redmannel (1953-ban Európában turnézott ve­le), majd Sammy Price-szal, Wilber DeParis-val a Dukes Of Dixielanddel és a Saints And Sinners banddel lépett fel. Számos filmben szerepelt, így szerepelt az Every Dny A Holiday (1937), a The Night They Raided Minsky's és a L'Aventure Du Jazz (1969) című filmekben. A hetvenes években Barefield jelét sem mutatta, hogy lassítana, ek­kor többnyire a Ringfing testvérek Barnum & Bailey cirkuszában tevékenykedett. Aktív volt azonban a jazzben is, a nyolcvanas évek végén Dick Vance-szal és Illinois Jacquettel szerepelt többek között. Barefield alapvetően Lester Young befolyása alatt játszott, jellegzetes vibrá­lása és szopránszaxofon-játéka különösen figye­lemre méltó.


Albumok: Cab Calloway Accompanied By Eddie Barefield's Orchestra (1958), Eddie Barefield I (1962-63), Eddie Barefield 11 (1964), Eddie Barefield III (1964), L'Aventure Du Jazz (1969, film sound­track), Eddie Barefield IV (kb. hetvenes évek), Ed­die Barefield V (1973), The Indestructible Eddie Bare­field (1977), Introducing Eddie Barefield (1980).

BAREFIELD, EDDIE
Barefield mind zenészként, mind hangszerelő­ként all round man volt, ezért rendszeresen hív­ták stúdiómunkára, és színházi emberként is megbecsülték.


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BAREFIELD, EDDIE