BARBARIN, PAUL


BARBARIN, PAUL

PAUL BARBARIN
BARBARIN, PAUL - 1899. május 5-én született a louisianai New Orleansben, Egyesült Álla­mok, 1969. február 17-én hunyt el.

Barbarin, egy New Orleans-i zenészcsalád legismertebb tagja, a becenevén Crescent City-nek nevezett New Orleans egyik leghíresebb és legjobb dobosa. Apjával, Isadore-ral, aki elismert rézfúvós volt és az Onward Brass Band tagja, valamint testvé­reivel, Louis-val (dob), Luciennel (dob) és Wil­liammel (kornett) együtt valamennyien jazzt ját­szottak, de csak csak Paul Barbarin lett igazi, el­ismert jazzmuzsikus. Tinédzserévei közepén Buddy Petit zenekarának tagja volt, azután Chi­cagóba költözött, és ott Joe “King“ Oliver és Jimmy Noone zenekarában dolgozott. 1928-től Barbarin többnyire New Yorkban a Luis Russell ­zenekarral dolgozott, amelynek 1935-ben Louis Armstrong lett a névleges vezetője. 1939-ben Barbarin visszatért szülővárosába, és eltekintve alkalmi chicagói fellépéseitől, a negyvenes és az ötvenes években Red Allennel, Sidney Bechet­vel, Art Hodesszel szerepelt és emellett saját ze­nekarát is vezette. New Orleansben hosszú, igen sikeres szerződései voltak és megérte, hogy éle­tében a jazz nagy öregje lett. Barbarin a korai New Orleans-i dobosok egyszerű ritmuslükte­tésével játszott, Baby Dodds fényével, Zutty Singleton érzékével, minden bandát megswin­gelt, amelyben játszott. Jelentős kompozíciói egyike a “Bourbon Street Parade". Idős éveiben folytatta a családi hagyományt, és édesapja után átvette az Onward Brass Band vezetését. 1969 februárjában ezt a zenekart vezényelte egy utcai parádén, amikor összeesett és meghalt.


Albumok: The Streets Of The City (1950), Paul Barbarin: Recorded In New Orleans (1956), Barba­rin's Best At Dixieland Hall (1964).

BARBARIN, PAUL
Barbarin többnyire New Yorkban a Luis Russell ­zenekarral dolgozott, amelynek 1935-ben Louis Armstrong lett a névleges vezetője.


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BARBARIN, PAUL