BAKER, HAROLD “SHORTY"


BAKER, HAROLD “SHORTY"

HAROLD “SHORTY" BAKER,

BAKER, HAROLD “SHORTY" - 1914. május 26-án született a Missouri állambeli St. Louis­ban, Egyesült Államok, 1966. november 8-án hunyt el New Yorkban.

Baker a legkiválóbb lead trombitások és jazz-szólisták egyike volt. Fivére zenekarában, a Winfield Baker And His St. Louis Crackerjacksben játszott, mielőtt a folyami gő­zösön működő zenekarvezető, Fate Marable szolgálatába lépett volna, majd Eddie Johnson és Erskine Tate zenekarában játszott a harmin­cas évek elején. A harmincas évek végén Don Redman, Duke Ellington és Teddy Wilson big bandjénél volt szerződése. A negyvenes évek elején Baker Andy Kirkhöz szerződött két évre, mielőtt megalakította saját combóját, amelyben felesége, a zongorista, zeneszerző és hangszere­lő Mary-Lou Williams is játszott. Az ötvenes években és a hatvanas évek elején többnyire Duke Ellingtonnal szerepelt, azután a Johnny Hodges combóval, de volt szabadúszó zenész is, és egy ideig saját kisegyüttesét is vezette. Sok közismert felvételen működött közre, így töb­bek között a “Trumpet No End"-en, a ,Beale Street Blues"-on és a “Jam With Sam"-en (ezek mind Duke Ellingtonnal készültek), a “Baby Dear"-t és a “Harmony Blues"-t Mary-Lou Wil­liamsszel rögzítette, a “Sweet As Bear Meat"-et Johnny Hodgesszal vette fel. Szinte haláláig dol­gozott, torokrákban halt meg 1966-ban.


Válogatott albumok: Bud Freemannel: The Bud Freeman All Stars Featuring Shorty Baker (1960), Summer Concert (1960), Shorty And Doc (1961), Duke Ellingtonnal: All American In Jazz (1962).

BAKER, HAROLD “SHORTY"
Az ötvenes években és a hatvanas évek elején többnyire Duke Ellingtonnal szerepelt, azután a Johnny Hodges combóval, de volt szabadúszó zenész is


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BAKER, HAROLD “SHORTY"