BABS, ALICE


BABS, ALICE

ALICE BABS
BABS, ALICE - 1924. január 26-án született a svédországi Kalmarban.

Babs nem csak a jazz­nek, hanem hazája populáris és népzenéjének is jól felkészült előadója volt. A 1949-es Paris Jazz Fairen ismerte meg először a szélesebb közön­ség. Pályafutása során állandóan ingázott a jazz és a popzene között, néhány évig két skandináv zenésszel, Ulrik Neumann-nal és Svend Asmus­sennel dolgozott. 1963-ban Duke Ellington meg­hívta zenekari turnéjára és lemezfelvételeire. Az 1963-ban felvett ,,After You've Gone" című szá­mával a brit slágerlista 43. helyére került. Sikerei ellenére tiszta szopránja és kristálytiszta dikció­ja a klasszikus zene felé irányították, s a hatvanas években e területen végzett tanulmányokat. Mégis újra szerepelt Ellingtonnal, nevezetesen az utóbbi vallásos koncertjei egyikén, amelyet Spanyolországban adott. Ma visszavonultan él Spanyolországban, rendszeresen részt vesz az 1983 óta tartott Ellington-konferenciákon, és el­bűvöli a többi résztvevőt improvizált énekes szerepléseivel, s azzal a vibráló lelkesedéssel, ahogy Ellington zenéjéért rajong. Hogy Elling­ton viszonozta ezt a megbecsülést, kiolvasható a mester visszaemlékezéseiből is: “Alice Babs a komponista álma. Nála el lehet felejteni minden­fajta korlátot, és az ember az egész szívét belead­hatja a dalírásba."


Albumok: Alice And Wonderland (1959), Duke Ellingtonnal: Serenade To Sweden (1963), Music With A Jazz Flavour (1973), Far Away Star (1974­76), Alice Babs I (1978), Al ice Babs II (1980).

BABS, ALICE
Sikerei ellenére tiszta szopránja és kristálytiszta dikció­ja a klasszikus zene felé irányították, s a hatvanas években e területen végzett tanulmányokat.


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BABS, ALICE