ARMSTRONG, LILLIAN


ARMSTRONG, LILLIAN

LILLIAN ARMSTRONG
ARMSTRONG, LILLIAN - Lillian Hardin né­ven 1898. február 3-án született a Tennessee ál­lambeli Memphisben, 1971. augusztus 27-én hunyt el.

A klasszikus képzettségű Lil Hardin a húszas években kiterjedt tevékenységet folyta­tott Chicagóban, és rendkívül népszerű volt mint szólózongorista, de olyan zenekarokban is játszott, mint Sugar Johnny, Freddie Keppard és King Oliver együttese. Az Oliver-zenekarban találkozott a zenekar új tagjával, Louis Arm­stronggal, akihez hamarosan férjhez is ment. Tisztában volt új férje hatalmas tehetségével, és nagyralátó terveinek megfelelően arra ösztö­kélte Louis-t, hogy alakítson saját együttest. Ez vezetett el a klasszikus Hot Five és Hot Seven együttesek létrejöttéhez. Konfliktusaik miatt há­zasságuk idővel tarthatatlanná vált. Lil Arm­strong jelentős karriert futott be mint klubok, rá­dióadások és lemezfelvételek zenekarainak ve­zetője. Az ötvenes évektől többnyire szólózon­goristaként és énekesnőként dolgozott, többnyi­re Chicagóban, néhányszor amerikai és európai fesztiválokon is fellépett, amikor is klubokban is szerepelt. Alkalmi komponista, dalainak egyi­két, a “tust For A Thrill"-t az ötvenes években Ray Charles vette lemezre. 1971. augusztus 27­én hunyt el Chicagóban azon az emlékkoncer­ten, amelyet a néhány héttel korábban elhunyt Louis emlékére rendeztek.


Albumok: Satchmo And Me (kb. 1960), Lil Armstrong (1961). Antológiák: Louis Armstrong Hot Five/Hot Seven (1926-27), Born To Swing (1936-37) (1989), Harlem Ön A Saturday Night (1936-38), The Swing Orchestra (1936-40).

ARMSTRONG, LILLIAN
Az ötvenes évektől többnyire szólózon­goristaként és énekesnőként dolgozott, többnyi­re Chicagóban...


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

ARMSTRONG, LILLIAN