BLACKWELL, ED


BLACKWELL, ED

Edward Blackwell
BLACKWELL, ED - Edward Blackwell néven 1929. október 10-én született a louisianai New Orleansben, Egyesült Államok, elhunyt 1992. október 7-én.
Blackwell szülővárosában kezdett dobolni, a jazzjáték alapfogalmait olyan helyi mesterek mutatták be neki, mint Baby Dodds és Zutty Singleton. Ezen tradicionális kapcsolatok ellenére Blackwell első szerződéseit mainstream zenekaroktól kapta, és rhythm & bluest is ját­szott. Az Ornette Colemannel való találkozása megváltoztatta zenei elképzeléseit, és az ötve­nes évek elején Colemannel játszott a nyugati parton. Amikor visszatért New Orleansbe, ak­kor mainstream és rhythm & blues zenét játszott, többek között Ray Charlesszal. A hatvanas évek kezdetén visszatért Colemanhoz, aki ekkor New Yorkban volt. Itt kezdődött egy hosszú ideig tartó együttműködés Don Cherryvel is. A hatvanas évek közepén Cherry, Coleman és Randy Weston zenekaraiban játszott. Blackwell és Weston egy darabig Marokkóban éltek, ahol Blackwell továbbfejlesztette ütősismereteit, majd néhány kiegészítő hangszert kezdett hasz­nálni, amikor is beillesztette őket hangszínezeti palettájába. A hetvenes évek elején ismét Cole­mannel dolgozott, és játszott Thelonious Monk­kal is. Ebben az időszakban részben egész­ségügyi okokból vissza kellett szorítania a játé­kot, és tanítást vállalt. A hetvenes években felújí­totta a Cherryvel való kapcsolatát és csatlako­zott az Old And New Dreams nevet viselő kvar­tettjéhez, hogy tovább támogassa Coleman ze­néjét. A zenekar további tagjai Charlie Haden és Dewey Redman voltak. 1981-ben csatlakozott dobos barátaihoz, Sonny Murrayhez, Dennis Charleshoz és Steve McCallhoz, hogy megala­kítsák a Drums Inter-Actuelt, felvételt készített Anthony Braxtonnal és másokkal is. Erőteljes dobos, akinek briliáns soundja és finom beatje van, a frontvonalban levő zenésztársak igényei­nek gyors tudatosítója. Blackwell a legprímább free jazz dobosok egyike volt, akinek a Coleman­nel való együtt gondolkodó polifonikus köl­csönhatása gyakran félelmetes a maga bonyo­lultságában. Cherryvel való együttműködése szintén figyelemre méltó.

Albumok:
Ornette Colemannel: This Is Our Music (1960), Colemannel: To Whom He Keeps A Record (1960), Colemannel: Free Jazz (1961), Don Cherryvel: Mu (1969), az Old And New Dreamsszel: Old And New Dreams 1 (1976), Old And New Dreams 11(1979), Playtime (1981), An­thony Braxtonnal: SK Compositions: Quartet (1982), El Corazón (1982), Cherryvel: A Tribute To Ed Blackwell (1987), Cherryvel: Multikulti (1990).

BLACKWELL, ED
Blackwell a legprímább free jazz dobosok egyike volt


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

BLACKWELL, ED