(ASSOCIATION FOR THE AD­VANCEMENT OF CREATIVE MUSICIANS)


(ASSOCIATION FOR THE AD­VANCEMENT OF CREATIVE MUSICIANS)

AACM
Az 1965-ben Chicagóban Muhal Richard Ab­rams, Jodie Christian, Steve McCall és Phillip Cohran által alapított, zeneileg, szellemileg és társadalmilag egyaránt nagy hatású egyesülés olyan jelentős zenekarokat hozott létre, mint az Air és az Art Ensemble Of Chicago, és olyan elis­mert zenészeket nevelt, mint Anthony Braxton, Phillip Wilson, Leo Smith és Chico Freeman. Ab­rams volt ennek a zenén túli világképnek f6 moz­gatója, aki arra buzdította a tagokat, hogy a Lixs­művészetek terén is folytassanak tanulmányo­kat, hogy magukat ne csak az egyesülés, hanem egy szélesebb közösség tagjainak tekintsék, és ne csak a gyors tempók és a komplex akkordok terén tegyenek szert jártasságra, hanem inkább hang­zásokat és szerkezeteket tanulmányozzanak.
Ez a hangzás felé irányuló érdeklődés egy csomó "kis hangszer" használatához vezetett (a swanee whistles nevű jazzsípoktól és okarináktól kezdve az öntözőcsöveken keresztül egészen a konyhai háztartási eszközökig), amelyek szinte Roscoe Mitchell és az Art Ensemble védjegyévé váltak.
Úgy vélik, a "tapsverseny" elutasításának (ami­kor a közönség közbevágó tapsa jelzi, ki a jobb az együttesben) lényeges szerepe volt abban, hogy az AACM inkább Chicagóban jött létre, mintsem a zaklatott New York Cityben. Az AACM sikere számos hasonló vállalkozás megalakításához vezetett, amelyek közül valószínűleg a St. Louis-i Black Artists Group (BAG) a legismertebb.

(ASSOCIATION FOR THE AD­VANCEMENT OF CREATIVE MUSICIANS)
Az 1965-ben Chicagóban Muhal Richard Ab­rams, Jodie Christian, Steve McCall és Phillip Cohran által alapított, zeneileg, szellemileg és társadalmilag egyaránt nagy hatású egyesülés olyan jelentős zenekarokat hozott létre, mint az Air és az Art Ensemble Of Chicago


artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

(ASSOCIATION FOR THE AD­VANCEMENT OF CREATIVE MUSICIANS)