A kultúráról szeretnék írni!

De a kultúra embere is egyre inkább rászorul, hogy bulvárcímeket válasszon. Legalább botrányszó legyen az élen becsalinak. És micsoda szerencse, ha a botrány igazi művészetet jelent!

Van Gogh és barátai Szalon-botrányait például, amelyekkel a "régi múlt század", a tizenkilencedik század harmadik harmada telt el, amikor az impresszionisták indultak.

Van Gogh és barátai kitették műveiket a párizsi Szalon kiállításain - és rögvest köznevetség tárgya lettek. A történelmi és egyéb akadémizmushoz szoktatott közönség, s az általuk eltartott kritikusok nem tartották művészetnek, amit az impresszionisták csináltak, festményeiket mázolmánynak ítélték, a festőket pedig az őrületbe kergették. Az "alkotók" festékre spóroltak, éheztek, mentek a nap után, hogy legalább ne fázzanak, képeik pedig az ágy alatt, a sufniban, az ajtó mögött, a szekrény tetején gyűltek.

Van Gogh még a fülét is levágta a dílíházban, azt gondolva őrületében, hogy az öncsonkítással a létet teljesítheti ki. De a lét nem könyörült rajta. Életében egyetlen képe kelt el - öt frankért. Ennek a képnek mostanság ötvenmillió frank az ára. A haszon a kereskedőket gyarapítja. És jut-e belőle a mai Van Goghnak, akit a mai kereskedők kergetnek dílíházba?

Forrás: TEMA
Zelei Miklós
Van Gogh Budapesten
Szépművészeti Múzeum
2006. december 2. - 2007. március 20.


egy kis Van Gogh bélyeggyűjtemény

Van Gogh Sierra Leone
Van Gogh Nigaraqua
Van Gogh Netherlands 25c
Van Gogh Gambia
Van Gogh Netherland 11c
Van Gogh Gambia
Van Gogh Gambia
Van Gogh Gambia
Van Gogh Gambia
Van Gogh Turkye
Van Gogh St.Vincent 10c.
Van Gogh St.Vincent  5c.
Van Gogh St.Vincent 6ct.
Van Gogh St.Vincent 20c.
Van Gogh St.Vincent 45ct.
Van Gogh South Arabia
Van Gogh St.Vincent 1ct.
Van Gogh Antiqua
Van Gogh St.Vincent 55c
Van Gogh StampartLine Galéria sun-eyes


this is the END... Van Gogh Budapesten ...up