Van Gogh Budapesten

A kultúráról szeretnék írni!

De a kultúra embere is egyre inkább rászorul, hogy bulvárcímeket válasszon. Legalább botrányszó legyen az élen becsalinak. És micsoda szerencse, ha a botrány igazi művészetet jelent!

Van Gogh és barátai Szalon-botrányait például, amelyekkel a "régi múlt század", a tizenkilencedik század harmadik harmada telt el, amikor az impresszionisták indultak.

Van Gogh és barátai kitették műveiket a párizsi Szalon kiállításain - és rögvest köznevetség tárgya lettek. A történelmi és egyéb akadémizmushoz szoktatott közönség, s az általuk eltartott kritikusok nem tartották művészetnek, amit az impresszionisták csináltak, festményeiket mázolmánynak ítélték, a festőket pedig az őrületbe kergették. Az "alkotók" festékre spóroltak, éheztek, mentek a nap után, hogy legalább ne fázzanak, képeik pedig az ágy alatt, a sufniban, az ajtó mögött, a szekrény tetején gyűltek.

Van Gogh még a fülét is levágta a dílíházban, azt gondolva őrületében, hogy az öncsonkítással a létet teljesítheti ki. De a lét nem könyörült rajta. Életében egyetlen képe kelt el - öt frankért. Ennek a képnek mostanság ötvenmillió frank az ára. A haszon a kereskedőket gyarapítja. És jut-e belőle a mai Van Goghnak, akit a mai kereskedők kergetnek dílíházba?

Forrás: TEMA
Zelei Miklós


Van Gogh Budapesten
Szépművészeti Múzeum
2006. december 2. - 2007. március 20.egy kis Van Gogh bélyeggyűjtemény


Van Gogh Sierra Leone Van Gogh Nigaraqua Van Gogh Netherlands 25c Van Gogh Gambia Van Gogh Netherland 11c Van Gogh Gambia Van Gogh Gambia Van Gogh Gambia Van Gogh Gambia Van Gogh Turkye Van Gogh St.Vincent 10c. Van Gogh St.Vincent  5c. Van Gogh St.Vincent 6ct. Van Gogh St.Vincent 20c. Van Gogh St.Vincent 45ct. Van Gogh South Arabia Van Gogh St.Vincent 1ct. Van Gogh Antiqua Van Gogh St.Vincent 55c Van Gogh Stamp
artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

Van Gogh Budapesten