Lantos László - A Gonosz Rajzzzzzzzoló


A Gonosz Rajzzzzzzzoló


Tudjuk jól Robert Crumb, a fetisiszta comix-cukrosbácsi életművéből, és Greeneway kultikus-kopulálós filmjéből, A rajzoló szerződéséből, hogy vannak Gonosz Rajzolók, akik kíméletlenül lerántják a valóság bőrét és bugyiját. És ez csak addig szórakoztató, amíg ránk nem húzzák. Barátunk, Saša Rakezic is ilyen mester, csak éppen ő Érosz hálóköntöse helyett Thanatosz halotti leplében jár. "Még a csontokat is ki kell forgatnunk, össze kell törnünk, hogy föltámadjon a merev világ!" - mondhatná, "a romokat is leromboló", vágtázó Übü nyomán. Mert teli az ország romokkal és nyomorékokkal, palotákkal és nyomoroncokkal. Leírhatom nyugodtan, mert az ő hazája az én hazám: fekete föld, fehér tenger, keretes ég. Saša egy Belgrád melletti provinciális kisvárosban, Pacevón él, ott újságíróskodik tizenéve, ott kezdett el "sztripet" rajzolni, ott vette fel 1986-ban a ZOGRAF (za/o = gonosz + graf/icar = rajzolóművész) pszeudonimot.


Lavirint Magazin


1991-ben, a délszláv polgárháború előestéjén kiadta Alas! Comics című mini-képregényét, amelyben a borús hétköznapok "pszichológiai aspektusait" ábrázolta. Az anyagot a következő évben átvette a chicagói Bonus! magazin, majd a seattle-i Reflex, a francia La Pieuvre, a kanadai Comix Compendium antológia és számos független publiser. Ez egy mini-karrier kezdete volt, sorolhatnám reggelig nyugatról a Tantalizing Stories, a Buzzard, a Ruh-Roh, vagy keletről a Stripburger, a Patagonija, az Ukus nestašnih magazinokat, de kit érdekel. A házi készítésű, 7,5 x 10,5 centis, 6-8 lapos füzetecske 80 nap alatt megkerülte a világot, és példányszáma közel harmicezerre nőtt! Lefordították pl. finnre és magyarra. "MOGUĆNOSTI POSTOJE" - A LEHETőSÉGEK LÉTEZNEK - áll Saša egyik, kézzel írt szórólapján...


1994-ben az amerikai Fantazgraphics Books megjelenteti Zograf első albumát: Élet a szankciók alatt (Zivot pod sankcijama) címmel, Jim Woodring rajzoló-zseni ajánlásával. 24 tábla - egy balkáni történet, történelem, törés 24 órája. 1991-92-93-94: fekete napok, fekete lapok Szerbiából: a Vizuális riport "(nem túl vidám) vázlatai" az agyament, vérestökű Jugoszláviából. Szabadcsapatok, TV-emissziók, 20 pfennig egy tyúktojás. A hülyék csatái, a farkasok bégetése. Mindez "komikus kockák" karámjába terelve. A Mindenki mindenki ellen és az isten ellenük (Svako protiv svakog i bog protiv svih) 20 táblája '93 végén, a legdurvább krízis és hiperinfláció idején született: vakon, idiótán és bénán, ahogyan már akkor születni lehetett. És az álmok: Zograf gyűjti az álmokat: "lucid, hypnogogic, deep dream"-sztorikat rajzol: a barátai, a kedvese, a saját tapasztalatából. Szomorú víziók ezek, nyomasztóak és nehezen feledhetők, mint az első verés és az utolsó ölelés. Októberben Saša Budapesten járt, életében először. A határon, hogy kijöhessen, be kellett váltania 20 DM valutát. Kontaktusokat keresett, magyar képregényeket és barátokat. Hozott magával mindenfajta, békés anyagokat: A marslakók köztünk vannak (Marsovci su među nama), Az őrült Kandúr színháza (Krazy Kat Theater), a Szivi és Zagy (Srle i Kefa), Az emberi nem sikertelenségeinek enciklopédiájából (Iz enciklopedije neuspeha ljudskog roda), vagy A TV rabjai (TV Addicts) parányi szpotjai (1 oldal, 3-8 kocka) már a jugó álom - jugó ébredés - jugó ájulás szappanoperájának harmadik felvonását sugározzák. Azután szégyelltük magunkat, Valiant hercegen (elemi), és Alan Fordon (gimi), és Drunán (egyetem) nevelkedett vajdasági emigránsok, hogy nem találtunk e hazában egyetlenegy szerkesztőséget sem, ahol messziről jött, gonosz rajzolónkat egy szimpla kávéra meginvitálták volna. Csak sírni, sírni, sírni. Hogy a magát Troll "képregénytárnak" hirdető fuck!sacem!-boltról, az Oktogonon, ne is beszéljünk: dollárban adták meg a szemét tarka és drága szemét albumok árát, miközben soft-technóra málló tinédzserek nyálazták a Pókember múlt évtizedi, sok-sok kalandját. Csak inrís, inrís, inrís. Jövő tavaszra a ferencvárosi Black-Black Galéria önálló tárlaton mutatja be Zograf "crno-beli" ópuszát. Addig is, marad a régi mondás: "Nincs honnan szökni, de van hova": bele a balkáni komikus ikonba.


(Tsss)


forrás: Jump Magazin 1.szám
http://jumpmagazin.artline.huartLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

Lantos László - A Gonosz Rajzzzzzzzoló