Jónás Péter Berzsián: Hófehérke - Hattyú Gárda


Hófehérke - Hattyú Gárda

Micsoda előadás volt a MU Színházban, kedves színházlátogató olvasó! Micsoda előadás! Láttál már olyan produkciót a deszkákon, aminek a végén senki sem tapsol? Nem a bukásról beszélek, a zavart, bizonytalan, szórványos tenyércsattanásokról, hanem a határozott csendről. Ha valaki ezt képes kiváltani a nézőkből egy előadás végére, az már tudhat valamit a színházcsinálásról! A nagy kísérletező rendezők már bizonyára felkapták a fejüket, hogy mindez hogyan lehetséges. Megpróbálom vázolni a "módszert".

Először is vegyük elő (vagy rosszabb esetben írjál) egy olyan darabot, aminek se füle, se farka. Válasszuk témának mondjuk Hófehérke és Krisztus összevegyített történetének mutációját. Ez az alaphelyzet máris nagyszerű lehetőségeket ad tapsnémító ízlés- és stílusficamokra. Hófehérke-Krisztus (természetesen egy férfi játssza, női ruhában) például a törpéket, mint tanítványait szexuális inzultusok formájában avassa be rituálisan a szent tanokba. Kísérletünk sikerének persze sokat használ, ha a történet csak nagyon halványan követhető, de az az ideális, ha nincs is.

Az ódivatú realista színjátszást helyettesítsük teljesen funkciótlan, de merész rendezői fogásokkal. Például a kibogozhatatlan cselekmény mélypontján a "törpe-apostolok" állják körül "mesterüket" és köpködjék tele az arcát. Vagy éppen spriccolják le egymást szódával. Főszerepben egy szódásballon, hosszú cső végén ülő fejjel. De vigyázzunk, nehogy valamilyen dramaturgiai megokoltság véletlenül is összekösse ezeket a bátor, újító megoldásokat!

Nem!

Ha a törpéknek éppen köpni kell, hát úgy legyen!

Hogy mindez lehetne akár az abszurd színház szándékos(?) paródiája is? Talán a Hattyú Gárda ezt akarta megcsinálni, de akkor nem sikerült nekik. Annál inkább a fentebb vázolt nagy kísérlet. Hogy hogyan? A legfontosabb tételt kifelejtettem: dolgozz amatőr színészekkel, akik őszintén hiszik, hogy nem azok.

Ha rossz a beszédtechnikájuk: köpködnek, ha nem megy az átélt játék: spriccolnak...

Jónás Péter Berzsián

forrás: Jump Magazin 1.szám
http://jumpmagazin.artline.hu

artLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

Jónás Péter Berzsián: Hófehérke - Hattyú Gárda