Triceps - Tsss: ROSSZ NAP FÉLÚTON

ROSSZ NAP FÉLÚTON

The Residents: Bad Day on the Midway
A misztérium, amelyet Residents-nek (a "lakóknak") neveznek, a hetvenes években jelent meg a californiai San Mateo városkában, alig 40 kilométerre északra San Francisco-tól. Öt nem-zenész fogott itt neki egy közös idea megvalósításának: kísérleteztek a kedvenc hangszereikkel, furcsa hangzásokat produkáltak, és ezeket később többcsatornás lejátszókon mixelték és montírozták. Első szerzeményük, a ma már legendásnak számító Santa Dog (a "szent kutya") volt, amit 1972-ben jelentettek meg, karácsonyi üdvözletként.

E rég elmúlt tél óta a band több mint húsz albumot és számos kislemezt jelentetett meg. A zeneművészet új, még ismeretlen területeinek felfedezése a legtöbb zenekarnak elégséges kaland lett volna, ám a Residents-ek eredendő lendülete, ötletgazdagsága és kísérletező kedve távoli utakra vitte őket. 1976-ban első pionírjai a vizuális médiának: The Third Reich'n'Roll (a "harmadik birodalom 's forgás": a náci világállam-elv és a rock'n'roll lefordíthatatlan szó/kapcsolata) című videószpotjuk az új művészeti ág fejlődésének radikális fordulópontja. Néhány évvel később a New York-i Modern Művészetek Múzeuma a zenei videoszpotok innovátorát fedezte fel bennük, és One Minut Movies ("egyperces mozik") c. munkájukat felvette állandó gyűjteményébe. Tíz év aktív zenélés és videózás után újabb váltás következett: a színházi muzsika és performansz kifejezési formái felé fordultak. Kísérleteiket a Mole Show ("vakond felvonulás") c. ambiciózus trilógia koronázta meg, amellyel nagy európai turnét is tettek.

Ezután furcsa és különleges film- és videósorozatot készítettek az MTV és a Discovery Channel tévéadók részére. 1991-ben a Freak Show ("szörnyszülött mutatvány") c. új albumuk bemutatójára Jim Ludtke kompjúteres animátorral közösen megkomponálják a Harry the Head ("Ördögfej Harry") c. szám fantasztikus 3D videószpotját. Ludtke látványos animációja és design-ja adta az ösztönzést, hogy később létrehozzák a Freak Show teljes anyagának CD-ROM-ját. Az interaktív mesére, zenére, videóra és digital art-ra alapozott mű forradalmi változást hozott a kreatív kifejezés történetében - "minden idők legjobb műalkotásának" kiáltották ki.

Az ezredfordulót megelőlegező, 1995-ös munkájuk: a Bad Day on the Midway ("rossz nap félúton" vagy "rossz nap, félúton" vagy "félúton a rossz nap" stb.) c. CD-ROM interaktív játékként van felépítva, amely az óriási New York-i vidámpark, a Coney Island területén játszódik. A karneválon történő, misztikus és bizarr gyilkosságok szövevényében tíz - Ludtke által kreált - főszereplő jelenik meg. A hősök hangját több élő színésztől kölcsönözték, akiknek személyisége mintául szolgált a karakterek kialakításánál. Hogy elkerüljék a realisztikus ábrázolást, a színészek szemét és száját digitalizálták, és a kompjúteren generált képeket beillesztették a hősök háromdimenziós alakjára. A játékot, amelybe attraktív kontra zoommal lehet belépni, a Residents-ek zenéje, és az eredeti mese ezer részlete kíséri.

A Rossz nap... minden szereplőjének külön története van, amelyek nincsenek kapcsolatban egymással. Timmy - a kisfú, Oscar - a patkány, Dagmar - a tetovált szépség és szenvedélyes kutyabarát, azután IRS Man, Lottie, Oto, Jocko, Ike és Ted. Aki belép a játékba és átveszi valamelyik "harcos" szerepét, hirtelen az egyik kifejező tekintetű és éles nyelvű, dilis 3D-karikatúra fejében találja magát. A részletektől hemzsegő, misztikus környezetben azután, a saját ítélőképességére és ügyességére hagyatkozva, idejének letelte előtt, ki kell kerülnie a találkozást a sorozatgyilkossal.

A nap szépsége vagy rútsága, "félúton" szórakozás és halál között, nagyban az emberi játékostól függ. Miközben a nap lassan halad a maga megszokott medrében, különböző végkifejletek felé, amelyeket a játékos előidézett vagy elszalasztott, amelyekben a hősökkel megtörténnek dolgok vagy sem, percről-percre szűkülnek a játékos lehetőségei. Nem más ez, mint egy - a játékos választásainak és döntéseinek következményeitől függő - vízió életre hívása a tudatban, a digitális karma egy fajtája. Az előre nem látható, furcsa és bizarr események forgatagának meséjében minden mesét újabb mese követ, és ellenállhatatlanul sodorja a játékost magával.

És végül, talán nem is fontos, ki a szériagyilkos...

TsssartLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

Triceps - Tsss: ROSSZ NAP FÉLÚTON