Triceps- Tsss - Nincs kegyelem - Mozgó Ház: Beckett-dalok

NINCS KEGYELEM

Mozgó Ház: Beckett-dalok (hang és játék)
Samuel Beckettet, az abszurd ír mágusát lehet szodomizálni, közröhej tárgyává tenni, olajban főzni, de nem lehet szeretni. Ő tiltakozna ellene a legjobban. Aki erre kényszerül, vagy erre vetemedik, az számíthat a sikertelenségre, az Élet és Művészet ismerőinek szenvtelen kacagására. Itt nincs elnézés, nincs kegyelem, nincs megbocsátás.

Hangszerek tömege a pódiumon: dobok, csörgők, húrosok és fúvósok, miegymás. Öt svábhegyi színészlány, kilenc körúti zenészgyerek feszül neki a "hamuszínű halál" dalainak. Egy egész tömeg - összeszedték csekélyke erejüket a közös produkció véghezviteléhez. Színészek, akik nem értik, muzsikusok, akik nem érzik Beckettet.

Történet nincs, csak egy formális keret: ezüstlamé-kisestélyis leány öreg, felhúzható gramofont hallgat, a bakelitról mulatságos francia csevegés, nevetés szól. Az ő lelkén átszűrve kellene megismernünk a "kilátástalanság monoton birodalmát", amit teremtője sem ismert meg. CD-re írható számok sorozata következik, másodosztályú bulizenék, latinos, orientális, magyaros beütésekkel, lehet rájuk táncikálni, ha egy gyönge pillanatában a házigazda vendégeire kényszeríti. Közöttük esetlen, túljátszott deklamációk szólóban, duóban, trióban, kórusban: a kiollózott idézetek "értelmezései". A zenészek szavalnak, a szavalók hangszereket forgatnak, színészi feladatok nincsenek. "Mindenki kalimpál, hej!" - fejti meg a rejtélyt egy refrén, ki jól, ki nem.

A szöveg szinte soha sem érthető, és soha nem éri el a nem-érthetőség, a fónikus költészet minőségét. Van nyafogás, prüntyögés, gágogás, kacarászás, sipákolás, motyogás, pityergés, az egyik rebegteti a hangját, a másik ordít, mint a fába szorult féreg. A külsődleges színészi manírok tömege, a kínosan amatőr jellemkomikum ismételgetése rövid idő után élvezhetetlenné teszi az ottlétet. Vannak, persze, eredeti ötletek: a bögrén doboló, felhúzható nyúl, a plüsskutya-imitátor, a lisztfújás, a piros kukába szorult kíváncsiskodó, a csámcsogó backing vokál, az ovisoknak kitalált zenehal, de ezek egypoénos számok kellékei, kevesek. A "mindig ugyanaz, mindig ugyanaz, kicsit más" becketti ítélete, a világ menéséről "előre, vaknyugatnak" nem találja meg a maga adekvát formáját.

Eszembe jut a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Pöszmékör (abszurd szív küldi) című, 1992-es fónikus előadása, ahol Beckett egyetlenegy versikéjét dolgozták fel 12 komikus, és 12 tragikus dalban. A nyomorúságos körülmények között élő és dolgozó, félig amatőr társulat szinte egyáltalában nem ismerte a Mester életművét, az "abszurd" fogalmát. Ám zsigerből ráéreztek a "kis madárka kedvesemhez / röpülj gyorsan a ligetbe / súgd meg neki hogy életem / büdös mint a koldús segge" keserű bohózatára...

Tsss


Rendezte: Hudi LászlóartLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

Triceps- Tsss - Nincs kegyelem - Mozgó Ház: Beckett-dalok