Triceps - Tsss: NYUGALMUNK TENGERE Szabó Benke Róbert monofotói

NYUGALMUNK TENGERE

Szabó Benke Róbert monofotói
Amíg világ a világ, emlékezni fogok arra a lélekemelő és szívszorító aktusra, mikor Kuroszava filmjében a ronin tövig leborotválta a szamuráj létét és becsületét tanúsító varkocsát, hogy buddhista szerzetesnek látsszék. Meg kellett mentenie egy túszként elragadott kicsi gyereket, akit valami nyomorult, éhező útonálló vonszolt magával a szalmakunyhóba - a meglopott és rémületükben vérszomjas parasztok haragja elől. A főtt rizst kínáló, hamis boncot közel engedte magához, s ezzel megpecsételődött a sorsa. A parasztok lecsillapodtak, a ronin továbbvándorolt, nem gondolt vele többet senki. De nekem csak ő járt az eszemben: hány keserves hónapig kellett ezután bujdosnia, amíg újra kinőtt a haja, amíg befonhatta korához, származásához és rangjához méltó varkocsát...

Az emberi koponya szomorúsága süt ezekről a fotókról is. Nyugalmunk tengere a sorozat címe, de bennük világol a felfokozott izgatottság. És miféle nyugalom lehetne ez, különben? Az agresszív punké? A lobotómiára előkészített nagybetegé? A mokusho dojóban elmélkedő papé? A világ reménytelenségét szánó budokáé? Izgalmunk sivataga - hiteles melankóliával. Veszteség és veszettség Családi Albuma; "veszett a világ", vadszívű.

Sz. B. R. 23 éves, autodidakta fotós, délvidéki menekült. Hazai, önálló tárlatain a vajdasági tavak, a Tisza, a gyermekkor padlás- és pincevilágának hangulatai tükröződnek. De ennek most vége: odaát ég az ég, csak lézeres sznajperral lehet fényképezni. "Kezdtek tetszeni nekem a kopaszra borotvált fejű emberek. Mintha felfedtem volna végső formájukat, érdekesekké váltak, mert az arcuk elvesztette prioritását, és a koponya részévé vált, a fej a haj hamis kerete nélkül valósággal koronaként ült a nyakon." - írta ©imečka, a szlovák persona non grata a nyolcvanas években. Igen, tetszenek nekünk is ezek a felfeszülő, szűz bőrök.

Ezek a megmosolyogtató és elrémisztő, megnyugtató és felizgató csontgolyók, amelyek magányos világítótoronyként pulzálnak a frizurák, rohamsisakok és fejetlenség tengerében.

TsssartLine Galéria sun-eyes

Retorika - HangÁrartLine Galéria
- út a kifejezéshez -
sweet home
Világra szóló, Világnak való
© artLine 5711

artList

Triceps - Tsss: NYUGALMUNK TENGERE Szabó Benke Róbert monofotói