art home     művészek     events - események     articles - irások    self Portraits       artLine Events RSS     napjaartCross - keresztrejtvény - 06
 • 01  • 02  • 03  • 04  • 05  • 06  • 07  • 08artCross a művészeti keresztrejtvény
Java engedélyezése szükséges. by artworx 1998.vízszintes:
1. Az oszlop-, vagy pillérfejezet fedőlapja, amely a felette levő gerendázatot támasztja alá.
3. - francia eredetű szó, vízfesték, amelynek színei az adalékanyagok folytán nem keverednek egymással.
6. Fény- és színvisszaverődés megjelenése az adott tárgyon, illetve szórt fényben megjelenő színek egymásra hatása. Különösen a késő barokk és az impresszionizmus festészetében volt jelentős szerepe
9. - kezdetleges fototechnikai eljárás, minden felvételnél egyetlen fénykép készült. Az eljárást a múlt század derekán találta fel egy francia festő.
12. - francia szó, a kínai, illetve kínai stílusú, kínait utánzó műtárgyak gyűjtőneve. Kínai ízlésű díszítmények Európában készült (mű)tárgyakon, melyek különösen a XVIII. században voltak divatban.
13. - az olasz szó eredeti jelentése ezerötszázas évek. A XVI. századi itáliai művészet összefoglaló neve.
14. - francia katonai kifejezésből ered, elővédet, előőrsöt, élenjárót jelent. A köznyelvben új, modern irányzatok összefoglaló elnevezéseként honosodott meg.
18. - a rajz francia neve, a textilterveket is így hívják.
19. - agyagedény formálása fazekaskorongon.függőleges:
1. Síremlékeken, képeken Krisztus vagy Mária lábánál térdeplő, őket 'imádó' alak.
2. - jelentős történelmi eseményt nagyméretű, látványos panorámaszerűen, többnyire körbefutó képen, illetve képsorozaton bemutató ábrázolás.
4. A korinthoszi oszlopfő és különböző épülettagozatok díszítőeleme. A medveköröm nevű növény stilizált leveleit formázza.
5. - így nevezik a hetvenes-nyolcvanas évek új avantgárd művészetét. A szó eredeti jelentése kísérleti.
7. - harmonikaszerűen szétnyitható, illetve összecsukható képeskönyv vagy prospektus.
8. - francia eredetű szó, az éremművészetben és a szobrászatban elterjedt kör vagy más formájú, dombormű díszítésű vagy vésett, fémötvözetből készített lapocskák.
10. - latin eredetű szó, a keleti műészetnek (elsősorban a szobrászatnak) az a jellegzetessége, hogy a művész az alakot a nézővel teljesen szembefordulva ábrázolja; egy függőleges egyenes, amely az orron és a köldökön vezet át a testet két egyforma, szimmetrikus részre osztja.
11. - latin eredetű szó, olyan modern művészeti ábrázolás, amelyen a valóság felismerhető, azonosítható elemei szerepelnek.
13. - francia szó, magyarul "repedezett"-et jelent és ilyen hatású mázat jelöl. A régi olajképek repedezettségét is ezzel a szóval jelölik.
15. Az iparművészet fontos ágazata, területe, amelynek célja összhangba hozni az egyedi és társadalmi szükségleteket, az esztétika szempontokat s a nagyipari termelést.
16. 1. Típus, minta, előkép. 2. Az a személy vagy tárgy, amelyet mintaként a művész az alkotáshoz felhasznál. 3. Olyan makett, amelynek nincs mozgó része.
17. - latin szó, jelenkori művészeti irányzat, amely a művészi tevékenységet folyamatként fogja fel. A művészek akciókat bonyolítanak le, és ezeket rögzítik videón, szövegben vagy fényképen.


a megfejtés
vízszintes:
1. Abakusz, 3. Gouache, 6. Reflex, 9. Dagerrotípia, 12. Chinoiserie, 13. Cinquecento, 14. Avantgárd, 18. Dessin, 19. Korongolás.
függőleges:
1. Adoráns, 2. Körkép, 4. Akantusz, 5. Experimentális, 7. Leporelló, 8. Plakett, 10. Frontalitás, 11. Figuratív, 13. Craquelé, 15. Design, 16. Modell, 17. Fluxus.artissimo

artLine

artGallery művészek alkotásainak galériája

artLine         sitemap        
artLine Galéria sun-eyes
artLine
- út a kifejezéshez -
Világra szóló, Világnak való

keresztrejtvény - kérdések - válaszok - 06
artLine (CC) rubinstein 5711


Webdesign Katalógus 2013 artissimo gallery Retorika - HangÁr Hangművészeti - Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop.hu a kultúra nézőpontja Művesz Világ Online Nyomtatószerviz
art coloured művészet színes

artList TOP100
this is the END... keresztrejtvény - kérdések - válaszok - 06 ...up