• Dienes Gábor
  Debrecen, 1948. 03. 12. -

  Dienes Gábor - Három grácia

  Dienes Gábor - Három grácia (Kép a képben)
  vegyes technika-karton, 98,5 x 66 cm.

  Dienes Gábor festő és grafikusművész. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1966-73 között végezte. Bernáth Aurél és Iván Szilárd voltak a tanárai. Tanulmányúton járt több nyugat- és kelet-európai országban.
  Hazai és külföldi tárlatokon mutatta be alkotásait (Ráckeve, Józsefvárosi Galéria, Franciaország, stb.). 1976-ban nemzetközi díjjal jutalmazták a franciaországi Cagnes sur Mer-i képzőművészeti fesztiválon.
  1975-78 között Derkovits-ösztöndíjban részesült, 1980-ban Munkácsy-díjat kapott. 1974-97-ig a Képzőművészeti Főiskola tanára volt. 1975-ben a Csongrádi Művésztelep egyik alapítója. 1986: Szegedi Nyári Tárlat díja, 1989: Érdemes Művész. 1988-ban az egri Dobó Gimnáziumba került “Csatakép” című faliképének a művészi kivitelezéséért nívódíjjal jutalmazták.
  Már viszonylag fiatalon fölfedezte a nemzetközi műkereskedelem, harmadik önálló kiállítását a hamburgi Mensch Galéria rendezte 1977-ben, s azóta több kiállítása volt külföldön, mint itthon. Munkái szerepeltek az 1980. Évi Velencei Biennálén. Sajátos, lírai vénájú festészetét az ember és a természet játékos, helyenként groteszk kapcsolata foglalkoztatja. Művészete - tárgyánál fogva csakúgy, mint térhatásai révén - időn kívülinek tűnik.
  Egy képzeletbeli világot épít, mint Gulácsy, csak jóval kevesebb idealizmussal és jóval több kétellyel. Munkásságának jelentős tartományát jelentik a tónusok finomságait megéreztető szénrajzai.
  Tíznél több magyar múzeum, s számos hazai és külföldi magángyűjtemény őrzi képeit. Közösségi művei: Útirajz, pannó a pécsi Várkonyi Nándor Könyvtárban; Flamenco, pannó a Hotel Flamencoban; Nászrepülés, secco a tamási városháza Házasságkötő Termében.

  Irodalom:
  Művész Életrajzok - Kortárs Magyar Művészek, Budapest, 1985
  L. L.: Művészet-1979/2
  Művészet-1989/7
  Dr. Szabó - Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona - Nyíregyháza, 1997
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek