• Deim Pál
  Szentendre, 1932. 06. 29 -

  Deim Pál - Ritmus

  Deim Pál - Ritmus - olaj-alulemez, 66 x 50 cm.

  Deim Pál festő, grafikus, szobrász. Az iskolában Bánáti Sverák József - a szentendrei művésztelep egyik alapítója - volt a művészettörténet tanára. Rábeszélésére jelentkezett a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahová 1958-ban jutott be. Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Bernáth Aurél, Domanovszky Endre, Ék Sándor, Hincz Gyula, Szentiványi Lajos és Pap Gyula voltak az oktatói.
  1957-től vesz részt a Fiatalok Stúdiójának kiállításain, hazai és külhoni tárlatokon (Szentendre, Budapest, Debrecen, Pécs, Műcsarnok, Mednyánszky Terem, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, Amsterdam-René Süss Galéria, stb.). Művészetére Barcsay Jenő, Vajda Lajos és az ikonfestés hatott. 1967-ben Párizsban járt. Itt a japán grafikusok, Vasarely és a venezuelai Jesús Raphael Soto gyakorolt rá nagy hatást, azonban Degas és Renoir is nagy élménye volt.
  Eleinte tájképeket festett, majd a főiskola végén figurákat. Később az alakok lassan bábuvá alakultak, s 1968-ban végleg kialakult az egyéni stílus, melyet a szerves mértanias formák egysége, konstruktív szerkesztés, sraffozó technika és jelképteremtő erő jellemez.
  1985-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki. Szobrászattal is foglalkozik. Az 1974-es Pécsi Kisplasztikai Biennálé nagydíjasa. 1991-ben ismét nagydíjjal jutalmazták. 1990-től a fővárosi Képzőművészeti Főiskola tanárává nevezték ki.

  Irodalom:
  Művész Életrajzok - Kortárs Magyar Művészek, Budapest, 1985
  Dr. Szabó – Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona - Nyíregyháza, 1997
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek