• Csuta György
  Békés, 1952. 04. 07. -

  Csuta György - Az ördög hegedűse

  Csuta György - Az ördög hegedűse - olaj-farost, 80 x 50 cm

  Csuta György festő, grafikus. Művészeti tanulmányait követően számos hazai és külhoni kiállításon szerepelt. Megjelentek képei a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, a Salgótarjáni Rajz-, a Hatvani Portré- és az Egri Akvarell Biennálékon, Svájcban, Finn- és Németországban, Japánban és Itáliában. 1992-ben az egri Rudnay Teremben rendezett tárlatot.
  A művész, bár izzó szeretettel rajong az Alföldért, rendszeresen utazik külföldre, és járja a világot, hogy szakmai tapasztalatokat szerezzen, és barátságokat kössön. Nyári alkotótáborokat rendez Békésen.
  Festészete szimbolikus jellegű. Kedveli a bibliai témákat. Látványvilágának megfogalmazásánál a valóság és a képzelet határán mozogva a szépséget, a békét és a festői humort akarja közvetíteni. Ha a művészettörténeti vonatkozásait próbáljuk kibogozni Csuta György képeinek és rajzainak, akkor megállapíthatjuk, hogy a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján oldott szemléletű akvarelleket állított elő, majd műfajt váltott. Olajképeket és objekteket kezdett készíteni, melyeket a legteljesebb színvariációkban és formai leleménnyel prezentál. Ami azonban a legfrissebb és a legrégebbi műveket illeti, egyaránt megállapítható, jelentékeny impulzusokat szabadított fel benne a táj, legyen szó éteri - transzcendentális, szakrális- témáról, vagy alföldi életképek gondolatköréről. Egyszerre harmónikusak, már-már szemet gyönyörködtetőek, ám feszültségektől is terhesek ezek a munkák. Nyilvánvalóan fejezik ki, korunk magától-nehezen-érthetődő ezredvégi hangulatát. Miután az avantgárd általánossá lett, Csuta György a posztmodern eszközeivel mutatja meg magát, ha kell a radikális újítók esztétikájával opponálva. Éppúgy kihasználja a részletekre kiterjedő analízis lehetőségét, mint a vázlatos, felülnézeti optikát.
  Galériáját a közjó szolgálatába állítva, társalkotóknak kínál erőgyűjtési és megméretési lehetőséget.

  Irodalom:
  Cs. Tóth János: Új művészet-1992/8
  Dr. Szabó - Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona - Nyíregyháza, 1997
  Kiállítási katalógus Cs.Tóth János előszavával
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek