• Barabás Márton festőművész
  Budapest, 1952 -

  Barabás Márton - Diverticuenti

  Barabás Márton - “Diverticuenti”, 2003 - olaj-vászon, 70 x 70,5 cm.

  1952. február 28-án születtem Budapesten. De születhettem volna Kecskeméten is, ahol az apám, aki építészmérnök volt, végül mégsem vállalt munkát. Apai családom erdélyi, szorosabban véve háromszéki eredetű. Nagyapám festőművész volt. Tájképfestő, aki a motívum után kutatva és talán alkatától is hajtva folyton úton volt. Így született apám, Márkosfavi Barabás Márton Rákoskeresztúron, és így nagybátyám Miklós Aradon. Mennyire mást fejez ki a magyar olvasónak ez a két hely. Az egyik egy, Budapesthez a ‘40-es évek végén hozzácsatolt, nagy köztemetőjéről és különös szellemi életéről nevezetes kertváros, a másik az első világháború után Magyarországtól elcsatolt alföldi város, ahol az 1848-49-es szabadsághac katonai vezetőit, az aradi vértanukat kivégzték. Dédnagyapám még abban a faluban van eltemetve, ahol a múlt század talán leghíresebb festőművésze, Barabás Miklós született. A mi águnk nem közvetlen leszármazottja Miklósnak. Az akkori nagyszülők voltak testvérek. Az, hogy neves festő élt a családban, talán segített előhívni az egyébként nyilván meglévő kézügyesség és hajlam mentén a hivatástudatot is (…)
  (Részlet Barabás Márton 1990-ben megjelent albumának önéletrajzából)
  A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Kocsis Imre, Kádár György és Kokas Ignác voltak a mesterei.
  A főiskola után félabsztrakt expresszív képekkel jelentkezett. 1976 óta számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt. Az 1998-as Szegedi Táblakép-festészeti Biennálén “Kaleidoszkóp” című művét állította ki. Alkotásai külföldre is eljutottak.
  1978-1981 között Derkovits-ösztöndíjat, két ízben pedig Derkovits Nívódíjat kapott. Egy franciaországi csoporttárlaton elnyerte a nemzetközi festészeti zsűri különdíját. 1977-1979 között részt vett a makói nemzetközi művésztelep, valamint a Voss-i (Norvégia) művésztelep munkájában.
  Művei szerepelnek a Magyar Nemzeti Galériában, a pécsi, a szombathelyi, a makói, a miskolci, a győri múzeumok gyűjteményében.

  Irodalom:
  Seregélyi György: Magyar Festők és Grafikusok Adattára, Szeged, 1988
  C. B.: Művészet-1986/8
  Sz. P.: Új Művészet-1998/10
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek