• Várkonyi János
  Békéscsaba, 1947. 09. 23. -

  Várkonyi János - Szobalány

  Várkonyi János - Szobalány - olaj-farost, 60 x 40 cm

  Várkonyi János festőművész a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett oklevelet. Cs. Pataj Mihály, Vinkler László és Fischer Ernő voltak a tanárai. Francia-, Német-, Olasz- és Spanyolországban, Luxemburgban, Csehországban, Ausztriában járt tanulmányúton.
  1971 óta szerepel megyei, országos és külföldi bemutatókon, a Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlatokon, a Hatvani Tájkép és Portré Biennálékon, a Békéscsabai Alföldi Tárlatokon. Ezen kívül Szegeden, Debrecenben, Egerben, Zalaegerszegen, a budapesti Mednyánszky Teremben, Szombathelyen, Hatvanban, Ausztriában, Luxemburgban, Japánban, stb. szerepeltek alkotásai. Több nemzetközi művésztelep aktív tagja (Strazica-Bulgária, Trofaich és St. Anton-Ausztria, Békés-Csuta művésztelep). 1987-ben a Székely Bertalan díjjal jutalmazták.
  Szemlélete alapvetően figuratív. Érdeklődési, tartalmi motívumai: az élet és a halál, az életkori vagy politikai kiszolgáltatottság, háborús vagy békés nyomorúság, hatalom, s emlékek. Eszközei, hangulati tónusai, “gesztusai” az irónia, a groteszk, a megsemmisítő hevületű vagy abszurd-leleplező helyzetek, viszonyok, s a nosztalgikus vissza-gyönyörködés a kis dolgok, a régi jó meleg emberi kapcsolatok félmúltjába. Stíluselemei pedig a holland kismesterek pontos mívessége, Munkácsy ember- és Csontváry tájábrázoló fantasztikuma, s a rejtett összefüggések szürrealista feltáró technikája.
  Várkonyi János piktúrája a szecessziós korstílus szellemkörével édesül, olyképpen, hogy művészetében a polgári lét vágyott teljességét, képi idézeteit ecseteli. A beállított képi jelenetek színpadi dramaturgiájában: a hölgyeket öltöztető kiegészítő kellékek szcenáriuma, hasonló fontossággal bír, mint az urak csíptetője vagy netán sétapálcája. A kompozíciók festő-rendezője, tudatosan kiemeli a tárgyi világ mívességét, a thonett bútorok kecses rajzolatát; a morzsaszedő nélkülözhetetlenségét. Formaképzésében a kézműves gobelinek öltését involválja. A vászon textúráját, mint öltések kirajzolt rendjét használja (fel) sejtető, sejtelmes színhártyák átfedéseivel. Műveinek képterében visszatér a múltba, de nem azért, hogy nosztalgiát ébresszen bennünk, hanem valamiképp visszahódítsa múltunk álarca mögül, az emberi értékek mindennapi érzelmes szépségeit.
  Művei helyet kaptak számos magyar múzeumban, közintézményben és külföldi magángyűjteményben.

  Irodalom:
  Dr. Szabó - Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona - Nyíregyháza, 1997
  Kiállítási Katalógus, 1997
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek