• Konok Tamás
  Budapest, 1930 -

  Konok Tamás - Geometria

  Konok Tamás - Geometria, 1997 - olaj-farost, 32 x 32 cm.

  Konok Tamás festő. 1946-ban kezdett rajzot tanulni Horváth Dezsőtől. 1948-ban jelentkezett a főiskolára. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Berény Róbert, Pátzay Pál és Ferenczy Béni növendéke volt.
  1958-ban Derkovits-ösztöndíjat kapott. 1959-től a francia fővárosban, Párizsban él. 1969-73 között több nagy reliefet készített. Első párizsi bemutatója 1960-ban volt, a Galerie Lambertben. Ezután Amerikában (New York, Washington) mutatta be műveit. Ezt követte az amerikai ösztöndíj, 1963-ban a Hartford-alapítvány ösztöndíja, majd egy sikeres Los Angeles-i kiállítás. 1970-től Európa nagyvárosaiban szerepel, majd 1980-tól egyre gyakrabban Magyarországon is. 1991-ben a fővárosi Vasarely Múzeumban volt kiállítása.
  Alkotásaiban a természet belső törvényszerűségeinek tiszta világát szeretné kifejezésre juttatni. Képeire a vonalnak mint grafikai elemnek a jelenléte jellemző. 1987-től a Műszaki Egyetemem posztgraduális képzést tart, az Iparművészeti Főiskolán pedig a kollázsművészetről tart előadásokat.

  Irodalom:
  Dr. Szabó - Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona - Nyíregyháza, 1997
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek