• Jávor Piroska
  Budapest, 1944 -

  Jávor Piroska - Közeledés a földhöz /></p>
<p style=Jávor Piroska - “Közeledés a földhöz” - szitanyomat - 26/35, 33 x 52 cm.

  Jávor Piroska festő, zománcművész. Eleinte a Vasutas Képzőművészeti Szakkörbe járt stúdiumokra. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Szentiványi Lajos tanítványa volt. Több európai országban járt tanulmányúton.
  Számos csoportos és egyéni bemutatón szerepelt (budapesti Stúdió Galéria, Zalaegerszeg, Pécs, Cegléd, Ráckeve, stb.). 1971-ben és 1975-ben díjat nyert a Salgótarjáni Zománc-Biennálén.
  Táblakép festészettel és zománcégetéssel foglakozik. A szépség mint tárgy foglalkoztatja. Szeretné tisztán színekkel érzékelhetővé tenni a mondanivalóját. Ezt zománcképekben véli leginkább megvalósíthatónak.

  Pogány Gábor elemzése szerint: “E festményeket egységes szemlélet hatja át, a képszerkezetet konstruktivista módon építi föl, de a formák enyhe ívekkel lágyítottak. A képek színei közül meghatározó a kék és ellentéteként a piros, ezeket és a többi színt is tisztán használja. A festmények egy részén kontrasztos, nagy, egységes színfelületek a meghatározóak, más részük töredezett, apró formákból áll. A látvány sok esetben tárgyias; a házfalak, magyaros viseletek, építőkockák, ajtók, ablakok, tájelemek azonban nem tárgyiasságukkal, hanem képi megjelenésükkel hatnak.”

  Irodalom:
  K. Gy.: Művészet-1970/10
  Művész Életrajzok - Kortárs Magyar Művészek, Budapest, 1985
  Dr. Szabó - Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona - Nyíregyháza, 1997
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek