• Filep István
  Pólyán, 1954 -

  Filep István - Nagybányai táj

  Filep István - Nagybányai táj - pasztell-papír, 34 x 46 cm

  Filep István grafikus, festő, restaurátor és szobrász. Kassán él. Pályája kezdetén Feld Lajos grafikusművész növendéke volt. Szobrászatot Löffler Béla szobrászművész mellett tanult. Mikolas Axman festőművésszel is dolgozott. A pozsonyi Képzőművészeti Akadémián Balázsovics Gabriella és Stoklász Ferenc voltak a mesterei. Több nyugat-európai országban járt tanulmányúton. A Felvidék jelentős városaiban, kelet- és nyugati országokban szerepelt alkotásaival.
  Többnyire figurális kompozíciókat fest, mivel művészete embercentrikus. Az emberiség aggasztó problémái, s a Teremtőben vetett hit foglalkoztatják. Míg figurális kompozíciói szimbolikus-expresszív jellegűek, tájképei a nagybányai festői hagyományokhoz kötődnek. Kiváló arcképfestő. Pasztelljei impresszionisztikusak. Számos freskót, oltár- és szentképet restaurált.

  Művészeti díjak: a Szlovákiai Képzőművészeti Alap díja, a pozsonyi Képzőművészeti Akadémia rektori díja. Diplomamunkájáért külön jutalomban részesült. Alkotásai megtalálhatók számos felvidéki, magyarországi és külhoni magángyűjteményben, valamint a vajai Vay Ádám Múzeumban és a kassai Löffler Múzeumban. Több nemzetközi művésztábor tagja és meghívottja. Tagja a svédországi Egyetemes Magyar Képzőművészeti Egyesületnek. 1995-től a jászói apátsághoz tartozó könyvtár Kracker által készített freskóinak restaurátori munkálataiban vesz részt.

  Irodalom:
  Dr. Szabó - Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona - Nyíregyháza, 1997
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek