art home     művészek     events - események     articles - irások    self Portraits       artLine Events RSS     napja

Németh Edit festőművész

Németh Edit festőművész"...Németh Edit itt bemutatott műveivel kapcsolatban felidézhetők az avantgard jelentős képviselői: a magyarországi aktivisták /kiemelten Kassák Lajos képarchitektúrája/ illetve a rájuk is nagy hatást gyakorló holland és orosz konstruktivizmus alakjainak művészete. A malevics-i, mondrián-i meditatív, transzcendens világkép az, ami művészetét megelőlegezte, olyan kristályos kiindulópontot jelentve, mely az eltévelyedés veszélyétől minden esetben megvéd.
Művein elválaszthatatlan egymástól a forma és a szín, illetve a színes formák rendszerbe szervezésének fontossága. Geometrikus formák, elsősorban négyszögek, háromszögek, körök, tehát a síkgeometria, de a szerves világképnek is a három legalapvetőbb eleme képezi formakincsének alapját. E formák alapját pedig a háttérben nyugodtan határozottan elterülő, színként élő visszatompított felületek adják. S mindebben a sokféleségben a színek viszonylatai még tovább hatványozzák azt az intellektuális-kombinatív gondolatsort, ami ennek a művészetnek a lényegét adja. A színek pedig valamiféle finom harmónia felé törekednek. A tiszta alapszínek, a sárga, a vörös, a kék részese ennek a formai-kompozíciós-színbeli párbeszédnek, de a szürke felé törekvő tompított háttér lecsendesíti a formák dinamikáját, éles körvonalát, kontrasztos szembenállását: és egy-egy szín többszöri határozott megjelenésével végül létre jön a képi harmónia.
A formák és a színek egy olyan térben lebegnek, mely mentes a perspektíva szabályaitól, sőt ezzel a képi látásmóddal ellentétes. Ez a tér, finoman rétegzett, mely rétegzettséget a formák egymásra úszása, valamint a lehűtött, illetve felizzított színek indukálta térhatást hoz létre. Németh Edit műveinek rendező elve a kiszámított renden is átsugárzó expresszivitás. A színek és a formák szabad lüktető rendszere. Absztrakt képei szemlélésekor egyértelművé válik, hogy a használt elemek, szabadsággal telítődve, világrendet vagy a világban ható erőket képesek érzékeltetni..."

H. Szilasi Ágota művészettörténész 2006.:: képeslap küldés ::           elérhetősége
artissimo

artLine

artGallery művészek alkotásainak galériája

artLine         sitemap        
artLine Galéria sun-eyes
artLine
- út a kifejezéshez -
Világra szóló, Világnak való

Németh Edit festőművész
artLine (CC) rubinstein 5711


Webdesign Katalógus 2013 artissimo gallery Retorika - HangÁr Hangművészeti - Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop.hu a kultúra nézőpontja Művesz Világ Online Nyomtatószerviz
art coloured művészet színes

artList TOP100
this is the END... Németh Edit festőművész ...up